kwadratowa funkcja
aaa: Liczby 2 i 4 są miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax²+bx+16
a)wyznacz współczynniki a i b (wyszło mi a=2 b=−12
b)zapisz wzór w funkcji w postaci iloczynowej (x−4)(x−2) tak mi wyszło
i nie wiem jak zrobić punkt c gdyż q w funkcji f wychodzi −1 a przesuwając o 2 go góry jest 1
no to zbiór powinien być tak mi się wydaja (1;+oo) a w odp jest od <0:+oo)
PROSZĘ O WYJAŚNIENIE

c)wykres funkcji g otrzymano przesuwajac wykres funkcji f o trzy jednostki w prawo i dwie
jednostki do gory , wyznacz zbiór wartość funkcji g
15 kwi 18:49
kinga: dokładnie nie wiem ale przy współczynniku a=2 i b=−12 po podstawieniu do wzoru funkcji którą
podałaś wychodzi piękna delta = 4(co oznacza że ramiona paraboli do góry)oraz po wyliczeniu z
tego delty oraz p=3 i q= 1 (tak mi wychodzi]oraz 0,y (punkt przecięcia z osią y to 8)wychodzi
piekny szkic paraboli .x1 to 4 oraz x2. to 2[obie zaznacz na osi x)
to znaczy że te a i b masz dobrze

wzór na postać iloczynową przy delcie dodatniej to:y=a(x−x1)(x−x2) podstawiasz to co masz czyli
2(x−4)(x−2) = y i przeliczasz
2(x kwadrat−6x+8)=y
2xkwadrat−12x+16=y (a z tego właśnie liczyłam wcześniej deltę

c)spróbuj narysować tą parabole ,powinno być
wierzchołek w punkcie(współrzedne na osi x to 3
,na osi y −1).Lewe ramie przecina oś y w puncie 0,8 ,zaś na osi x lewe ramie przecina w
punkcie 2 a prawe w punk.4.
teraz spróbuj przesunąć wykres paraboli.wg tych punktów które masz czyli np.dla x1= 4 bedą
współrzedne oś x plus 3 w prawo i oś y do góry 1 czyli Rysujesz punkt dla współrzednych

ś
x,y (7,1).
15 kwi 19:55
kinga: zbiór wartości odczytujesz z osi y.chyba bedzie:nawias trójkątny<0,+nieskońconość)ale nie
jestem pewna na 100%..ach ; z lewej nawias trójkątny przy nieskończoność po prwej okrągły
nawias
15 kwi 20:02
kinga: przepraszam nie tak zbior wartośći /zamiast 0 ma być 7 .reszta bez zmian.
15 kwi 20:05