Trygonometria
Piotruś: | | tgα (1+ ctg2α) | |
a) |
| =ctgα |
| | 1 + tg2 | |
| | ctgα (1 + tg2α) | |
b) |
| =tgα |
| | 1 + ctg2α | |
Proszę o pomoc bo nie mam pomysłu na te zadania.
15 kwi 18:11
Piotruś: Przepraszam za dubla. Proszę o skasowanie tamtego.
15 kwi 18:12
Piotruś: Zapomniałem napisać, że tu chodzi o to żeby udowodnić, że jedno równa się drugiemu.
15 kwi 18:16
camus: tg(1+ctg
2)=ctg(1+tg
2) //pomnożyłem na krzyż
tg+tg*ctg
2 = ctg+ctg*tg
2
| | 1 | | 1 | |
tg+tg( |
| )2 = ctg + ctg( |
| )2 |
| | tg | | ctg | |
tg+ctg=ctg+tg
drugie podobnie
15 kwi 18:21
Piotruś: Dzięki. Pozdrawiam.
15 kwi 18:26
Alois~: Piotruś
a policzyłam Ci w poprzednim poscie
15 kwi 18:32
Alois~: b*
15 kwi 18:33