liczba wyrazów ujemnych w ciągu
drew_nowy3: Witam mam takie zadania:
1.Jaka jest liczba wyrazów ujemnych w ciągu an=2n2−9 dla n≥1.
Jak to obliczyć?
2.
Do wykresu ciągu bn=n2−2n+1 gdzie n≥1 należy punkt:
A)(−2,9)
B)(2,9)
C)(3,2)
D)(3,4)
Jak to sprawdzić?
Z góry dzięki
15 kwi 17:13
krystek: an<0 i rozwiązujesz nierównośc 2n2−9<0
2)bn=(n−1)2 i sprawdzasz , który punkt spełnia (n, bn) odpA i D
15 kwi 17:18
drew_nowy3: Dzięki krzyśku.\
Co do odp na pierwsze zad. nie rozumiem. To znaczy ok rozwiązuje nierówność i wychodzi mi
wynik:
n2<4,5
n<pierwastek{4.5}
Czyli wynik 2,1213260...
Czyli ma dwa wyrazy ujemne?
18 kwi 16:59
drew_nowy3: Nie rozumiem do końca jaki z tego wniosek:
n<2,1213260
A z drugiej strony w zad mowa o:
n≥1
Czyli pomiędzy tymi n jest liczba całkowita 2 i 1. Ale przecież to nie są wyrazy ujemne! O co
chodzi?
18 kwi 17:01
drew_nowy3: A co do drugiego to nie ma mozliwosc odp A i D. Także również nie wiem co zrobic.
18 kwi 17:02