Asymptoty
Makaveli: Asymptoty
| | 2x2+x+6 | |
Dla krzywej Kf : y f(x), gdy f:R \ {−2} →R oraz f(x) = |
| , wyznaczyc wszystkie |
| | x+2 | |
asymptoty.
Podobnie jak poprzednie moje zadanie tutaj tez problem polega na niechlujnie wykonanym.
Prosiłbym o poprawne rozpisanie tego zadania.
Δ=1
2−4*2*(−6)=49
√Δ=7
x+2=0
x=−2
lim
x→−2
−=−2−1,5=−3,5 − niema asymptot pionowych
lim
x→−2
+=2−1,5=−3,5 − niema asymptot pionowych
lim
x→1,5
+=1,5−1,5=+
∞
lim
x→1,5
−=1,5−1,5=−
∞
B
lim x→∞=x−1,5−1x=x−1,5−x=−1,5
Y=1x+(−1,5)=x−1,5
aniabb: Δ x1x2 ok potem
| | 2(x+2)(x−1,5) | |
f(x)= |
| = 2x−3 |
| | (x+2) | |
limx→−2=−4−3=−7 − niema asymptoty pionowej
resztę skasować bo tylko −2 była wykluczeniem a w −1.5 to masz miejsce zerowe
lim
x→∞ =
∞
lim
x→−∞ = −
∞
brak asymptoty poziomej sprawdzam czy jest ukośna
A i B ok tylko popraw licznik
asymptota ukośna
y= 2x−3