| 1 | √3 | |||
wyznacz wszystkie paramtery rónannia sin2xcos2x= | + | należącego do przedziału | ||
| 8 | 16 |
| 1 | √3 | |||
sin2(x)cos2(x) = | + | / * 8 | ||
| 8 | 16 |
| √3 | ||
2 * [2sin(x)cos(x)]2 = 1 + | ||
| 2 |
| √3 | ||
2sin2(2x) = 1 + | ||
| 2 |
| √3 | ||
1 − 2sin2(2x) = − | ||
| 2 |
| √3 | ||
cos(4x) = − | ||
| 2 |
| 1 | √3 | |||
wkardł mi się mały błąd tam jest | − | |||
| 8 | 16 |
, ale może przejęzyczyłeś się, a więc np. tak :
sin2x cos2x= 18+116√3 /*4 ⇔ 4sin2x cos2x= 12+14√3 ⇔
⇔ (2sinx cosx)2= 14(2+√3) ⇔ sin22x= 14(2+√3) ⇔ |sin2x|= 12√2+√3
| π | ||
i to chyba jest wartość nawet przyzwoitego kąta, bo chyba | +2kπ, czyli | |
| 12 |
widzę jika bardzo ładnie poradził sobie z kątem , gratuluję . ...