Opis
Za mięsiąc matura....: Rozłóż wielomian w(x)=x5+x4+x3+x2+x+1 na czynniki możliwie najniższego stopnia.
Dochodzę do postaci (x+1)(x4+x2+1) i dalej nie wiem
15 kwi 16:21
krystek: i nic nie zrobisz więcej w zbiorze liczb R
Popatrz x4+x2+1 podstawiamy x2=t
t2+t+1 Δ=b2−4ac<0
15 kwi 16:37
jikA:
(x + 1)(x4 + x2 + 1) = (x + 1)(x4 + 2x2 + 1 − x2) =
(x + 1)[(x2 + 1)2 − x2] = (x + 1)(x2 − x + 1)(x2 + x + 1)
W(x) = (x + 1)(x2 − x + 1)(x2 + x + 1).
15 kwi 16:39
krystek: ups . dzięki jikA Zaćmienie.
15 kwi 16:45
jikA:
15 kwi 16:46
Za mięsiąc matura....: thx
15 kwi 16:51