dzielenie pierwiastka
abecadło: Może trochę dość głupie pytanie ale czy np. √6 można podzielić na 3 i wtedy wyjdzie √2 ?
15 kwi 16:08
Patronus: można podzielić na 3 ale nie wyjdzie
√2
15 kwi 16:11
abecadło: bo jak np. mam nierówność −2=√6 / : 2 = −1=√3
To tak nie może być ?
15 kwi 16:13
123: Nie, zresztą to jest równanie, a nie nierówność i jeszcze sprzeczne
15 kwi 16:14
abecadło: to trzeba zostawić w takiej postaci −2=√6 ?
15 kwi 16:15
abecadło: Bo mam zbadać czy liczby
√2+
√3,−1,
√3−
√2 tworzą ciąg arytmetyczny i 2 sposobami wychodzą
mi inne wyniki co o tym mam sądzić że któreś rozwiązanie jest złe ?
1sposób:
2a
2=a
1+a
3
−2=
√2+
√3+
√3−
√2
−2=6
2 sposób:
√3=−1
15 kwi 16:20
abecadło: w 1 sposobie powinno być −2=√6
15 kwi 16:21
abecadło: ?
15 kwi 16:46
abecadło: pomoże ktoś ?
15 kwi 17:29