Rownania logarytmiczne
Ola: Prosze o pomoc ..

a) 3
x+2−3
x> 72
b) 6
x+2−3*6
x+1−18*6
2<0
c) 4
x+4
−x+3<20
d) 8
2x−8
x<5*8
x−8
e) 4
x2+x−3*2
x2+x+1+8<0
f) 3
x(x+2)−3
(x−1)(x+3) <26
g) 7
|x−2|>49
h)2
2−|x|<2
x
i) 3
x+3
x−1+3
x−2....=1/2
√12−3x+1
15 kwi 15:45
Ola: 
15 kwi 15:49
pigor: ..., no to np.
h)
22−|x|< 2x ⇔ 2−|x|< x ⇔ −x< |x| ⇔ (2−x< x i x ≥0) lub (2−x< −x i x<0) ⇔
⇔ (2< 2x i x ≥0) lub (2< 0 i x< 0) ⇔ (x>1 i x ≥0) lub x∊∅ ⇔
x>1 . ...
15 kwi 15:56
Ola: Dzieki
15 kwi 15:58
Ola: jak zdobic d) ?
15 kwi 16:16
pigor: ..., no to może jeszcze np. b) szukam x∊R takie, że
6x+2−3*6x+1− 18*62< 0 ⇔ 6*6
x+1−3*6
6x+1< 18*6
2 ⇔
⇔ 3*6
x+1< 3*6*6
2 /:3 ⇔ 6
x+1< 6
3 ⇔ x+1< 3 ⇔
x<2 . ...
15 kwi 16:19
Ola:
15 kwi 16:24
pigor: ...,

ano np. tak :
d)
82x−8x< 5*8x−8 ⇔ (8
x)
2−6*8
x+8< 0 ⇔ (8
x)
2−4*8
x−2*8
x+8< 0 ⇔
⇔ 8
x(8
x−4)−2(8
x−4)< 0 ⇔ (8
x−4)(8
x−2)< 0 ⇔ 2< 8
x< 4 ⇔ 2
1<2
3x< 2
2 ⇔
⇔ 1< 3x< 2 /:3 ⇔
13< x< 23 ⇔
x∊(13; 23) . ...
15 kwi 16:29
Ola:
15 kwi 16:35
pigor: ...

przykład i) jego lewa strona ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego
| | a1 | | 3x | |
przyjmie postać L= S= |
| = |
| = 3x *32= 12*3x+1, więc |
| | 1−q | | 1−13 | |
i)
3x+3x−1+3x−2+ .... = 12 √12−3x+1 ⇔
⇔
12*3
x+1=
12 √12−3x+1 ⇔ 3
x+1=
√12−3x+1 /
2 obustronnie ⇔
⇔ (3
x+1)
2= 12−3
x+1 ⇔
(3x+1)2+3x+1−12= 0 ⇔
⇔ (3
x+1)
2+4*3
x+1−3*3
x+1−12= 0 ⇔ 3
x+1(3
x+1+4)−3(3
x+1+4)= 0 ⇔
⇔ (3
x+1+4) (3
x+1−3)= 0 ⇔ 3
x+1−3= 0, bo 3
x+1+4 >0 dla ∀
x∊R ⇒
⇒ 3
x+1= 3
1 ⇔ x+1= 1 ⇔
x=0 − szukane rozwiązanie . ...
15 kwi 16:51
Osxx: @
Pigor
3x+1 = t
t
2 + t − 12 = 0
Δ=1+48 = 49
3
x+1=3
1
x+1=1
x=0
tak też może być?
15 kwi 17:32
pigor: ... brawo, no jasne, ale u mnie moje rozwiązania są nie dla każdego, mianowicie
to tak jak z ta kapitalną − dla mnie −reklamą ciastka OREO
tata mówi do ślicznej i rezolutnej córeczki − daj spróbować − , a ona grzecznie "nie" , tata
dlaczego ? nie jesteś jeszcze gotowy − odpowiada tacie ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dlatego niech mi nikt nie mówi, że piszę ...

gotowce

, a teraz wychodzę , bo u mnie w
Szczecinie dzisiaj ... lato
15 kwi 17:57
Osxx: Trochę mindfuck, ale ok

. Pozdrawiam
15 kwi 18:16
Ola: panowie spokojnie

hehe
15 kwi 23:00
Osxx: Jest spokój

.
16 kwi 00:45
pigor: tak

jest , a czas na mnie , więc dobrej nocy
16 kwi 00:49