układy równań
Zosia: | x−a | | b−x | | a2+b2 | |
| − |
| = |
| gdzie a≠0, b≠0 |
| b | | a | | ab | |
15 kwi 15:16
pigor: ... tu układ równań byłby gdyby np. pojawił się znak = zamiast − (minus) , a najlepiej to
niech zechce ci się napisać dokładnie polecenie do tego równania zmiennej x
15 kwi 15:25
pigor: ... choć mogę się jedynie domyślać, że chodzi o
np. wyraź zmienną x za pomocą parametrów a,b, czy tak
15 kwi 15:27
Zosia: przepraszam, pomyliłam się. miało być równanie
15 kwi 15:28
pigor: ...no to /* ab≠0 stronami masz równanie równoważne :
⇔ a(x−a)−b(b−x)= a
2+b
2 ⇔ ax−a
2−b
2+bx= a
2+b
2 ⇔
| | 2(a2+b2) | |
⇔ (a+b)x= 2(a2+b2) /: (a+b) ⇒ x= |
| i a≠−b . ... |
| | a+b | |
15 kwi 15:47
Zosia: dziękuje bardzo za pomoc
15 kwi 16:15