Witam, chciałbym się Was zapytać czy dobrze wykonuje następujące zadanie: Wyznac
Stanley: Witam, chciałbym się Was zapytać czy dobrze wykonuje następujące zadanie:
Wyznacz trójmian kwadratowy o pierwiastkach x1 , x2 i zbiorze wartości Y.
Dane: x1 = −4 , x2 = 0, Y = (−∞:2>
A więc zaczynam od :
y= a(x+4)x
xw= (−4+0):2= −4/2= −2
na podstawie zbioru stwierdzam, że największa wartość wierzchołka to 2
a więc yw = 2
i później wszystko liczę:
2=a(−2+4)−2
2=(−2a+4a)−2
2= 4a−8a
2= −4a| : −4
−1/2 =a
czyli trójmian kwadratowy wygląda tak: y = −1/2(x+4)x
Możecie powiedzieć mi, czy dobrze wszystko wykonuję? Z góry dziękuję.
15 kwi 15:15
Stanley: Czy ktoś pomoże?
15 kwi 15:54