zadania z treścią, układ równań
Zosia: Bronek przeczytał książkę o 480 stronach, czytając codziennie taka sama libczę stron. gdyby
czytal o 16 wiecej stron , to przeczytałby ją o 5dni krócej.Ile stron dziennie czytał Bronek?
15 kwi 15:12
pigor: ..., np. tak: niech
x=? − szukana liczba stron / dziennie (szybkość
czytania Bronka), to z warunków zadania
480x+16= 480x−5 /*x(x+16) ⇔ 480x= 480(x+16)−5x(x+16) ⇔
⇔ 5x
2+80x−480*16= 0 /:5 ⇔
x2+16x−96*16= 0 i Δ=16
2+25*16
2= 25*16
2 ⇒
⇒
√Δ= 5*16= 80 i x=
12(−16+80)=
12*64 ⇒
x= 32 − szukana
liczba
stron / dziennie czytana przez Bronka . ...
15 kwi 16:11
margaret: mam pytanie czy można wyliczyć to zadanie innym sposobem aby zapisać to w układzie równań ?
chodzi mi o nieco prostsze rozwiązanie tego zadania...
18 kwi 16:33
sophie:
x*y=480
(x+16)*(y−5)=480
i z pierwszego równania x= 480 y , potem Δ itd
dobrze myślę? Czy byłby ktoś uprzejmy policzyć moim tokiem myślenia abym sprawdziła czy wyszedł
mi poprawny wynik?
18 kwi 17:39