funkcje
nnita.: napisz wzór funkcji f(x)=x2+bx+c, wiedzac, ze jej najwieksza wartosc rowna −3 jest przyjęta
dla x rownego 1
p=−3
−3=−b/2a
b=6
nie wiem co dalej
15 kwi 15:11
pigor: .... coś tu nie tak, bo ta funkcja nie ma wartości największej w x∊R , chyba, że "zjadłaś"
znak − (minus) przy x
2 we wzorze na f(x) . ...
15 kwi 15:21
nnita.: no masz racje

f(x)=−x
2+bx+c
15 kwi 15:23
pigor: ... no to wtedy np. tak : p=1 i q=−3, to ze wzoru f(x)=a(x−p)
2+q, masz
f(x)= −(x−1)
2−3 = −(x
2−2x+1)−3= −x
2+2x−1−3=
−x2+2x−4, gdzie
b=2 i c=−4 .
15 kwi 15:39
nnita.: dziekuje
15 kwi 15:43