Napisz równanie okręgu
Andrzej: Napisz równanie okręgu do którego należą punkty A=(4,0) B=(0,4) C=(0,−1)
15 kwi 14:32
kylo1303: Masz 3 niewiadome (wspolrzedne srodka i promien) i 3 rownania, takze po prostu trzeba rozwiazac
uklad rownan.
15 kwi 14:38
Andrzej: Tego sie domyślałem ale czy mógłbyś skonstruować ten układ ?
15 kwi 14:39
pigor: ... polecenie napisz, no to piszę
(x−32)2+(y−32)2= 172 . ...

bo np. środek okręgu leży na przecięciu się symetralnych odcinków AB, BC
czyli prostych : y=x i y=
32
15 kwi 14:44
vitek1980: (x−a)2+(y−b)2=r2
podstaw za x,y kolejne punkty
15 kwi 14:44
pigor: ... i masz środek S=(
22,
32) , a wtedy r
2 to łatwo . ...
15 kwi 14:46
kylo1303: (x−a)2 + (y−b)2=r2
x i y to wspolrzedne punktow znajdujacych sie na tym okregu.
A: (4−a)2 + b2=r2
B: a2 + (4−b)2 = r2
C: a2 + (−1−b)2=r2
15 kwi 14:46