Całka nieoznaczona , ślicznie proszę o pomoc w znalezieniu rozwiązania.
Doroć: ∫ lnx/3√x
pierwsze przez części postawienie wydaje mi się że będzie
u= lnx v'=x−13
u'= 12 v=32 x−23
i po tym wychodzi dziwna całka z którą nie wiem co zrobić:(
ślicznie proszę o pomoc
15 kwi 14:04
; ) ME: Take the integral:
integral 1/3 sqrt(x) log(x) dx
Factor out constants:
= 1/3 integral sqrt(x) log(x) dx
For the integrand sqrt(x) log(x), integrate by parts, integral f dg = f g− integral g df,
where
f = log(x), dg = sqrt(x) dx,
df = 1/x dx, g = (2 x(3/2))/3:
= 2/9 x(3/2) log(x)−(2 integral sqrt(x) dx)/9
The integral of sqrt(x) is (2 x(3/2))/3:
= 2/9 x(3/2) log(x)−(4 x(3/2))/27+constant
Which is equal to:
Answer: |
| = 2/27 x(3/2) (3 log(x)−2)+constant
15 kwi 14:15
Doroć: I am afraid that you did something wrong because in responses which i have to this task answer
is :
32 *( x 3/2) )* lnx − 94 * (x2/3) + C
15 kwi 14:31