waże
fajny 1234: krawędzie podstawy prostopadłościanu mają długość 4 i 3. Przekątna graniastosłupa tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt a. Wiedząc ,że sin a = 0,3. Oblicz objętość.
15 kwi 13:25
krystek:

Wylicz d z tw Piragorasa i pomyśl co dalej , podpowiem.
15 kwi 13:38
fajny 1234: d=pierwiastek z 5
15 kwi 13:39
fajny 1234: co dalej.?
15 kwi 13:42
krystek: poprawnie policz d=..
15 kwi 13:43
fajny 1234: d= 5
15 kwi 13:49
krystek: ok
| | 3 | |
i jak masz sina= |
| to wylicz tga |
| | 10 | |
| | H | |
wówczas |
| =tga i podstawiasz do wzoru na V=3*4*H |
| | d | |
15 kwi 13:54
fajny 1234: dzięki wielkie
15 kwi 13:55