Na rysunku przedstawiono parabolę, która jest wykresem funkcji kwadratowej f. Wy
Nie wiem jak to zrobić: Na rysunku przedstawiono parabolę, która jest wykresem funkcji kwadratowej f. Wyznacz wzór tej
funkcji w postaciach iloczynowej i ogólnej.
Z wykresu można wyczytać punkt przecięcia z osią Y (0,−32) czyli c = −32
Są też miejsca zerowe −1 i 3
czyli pierwiastek xw= (−1 + 3):2= 2:2 = 1
I w tym momencie nie wiem co dalej. Nie mogę wyliczyć 2 pierwiastka, ani a i b. Co zrobić?
15 kwi 13:17
krystek: y=a(x−x1)(x−x2)
15 kwi 13:19
Nie wiem jak to zrobić: Ale jak to obliczyć skoro nie mam ani "y" ani "a"
15 kwi 13:24
krystek: | | −3 | |
masz obliczyć a , m zerowe znasz .i masz punkt (0, |
| ) |
| | 2 | |
15 kwi 13:26
Nie wiem jak to zrobić: To żeby to obliczyć jest potrzebny jakiś wzór na a? Bo kompletnie nie wiem co z tym zrobić.
15 kwi 13:30
15 kwi 13:32
Nie wiem jak to zrobić: Dzięki, kompletnie zapomniałem że c jest też y
15 kwi 13:35