funkcja log
Katarina:

Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f(x)=log
ax
a) oblicz a
b) naszkicuj wykres funkcji g(x)= |f(x+1)−2| i wyznacz dodatnią taką liczbę x dla której
spełnione jest równanie g(0)=g(x)
a)
√5 =a
f(x)=log
√5 x
b) narysować wyres umiem, ale nie rozumiem dalszej części punktu B dotyczącej równania
g(0)=g(x)
czy mogłabym liczyć na pomoc?
15 kwi 13:14
Katarina: (1;0) i (5;2)).
15 kwi 13:17
Katarina: punkty na wykresie
15 kwi 13:17
krystek: 2=loga5
15 kwi 13:20
Katarina: tak to zrobiłam

bardziej zależy mi na punkcie B
15 kwi 13:23
Katarina: .
15 kwi 13:29
krystek: g(0)=If(0+1)−2I =If(1)−2I=I0−2I=2
15 kwi 13:31
Katarina: Krystek
a umiałbyś rozpisać te równanie ? Wiem że starasz się abym ja głową ruszyła ale trochę nie wiem
jak się zabrać za to
15 kwi 13:37
Katarina: |(log
√5 x+1)−2| = |(log
√5 0+1)−2|
15 kwi 13:39
krystek: g(0)=g(x)
If(x−1)−2I=2
Ilog√5(x−1) −2I=2
15 kwi 13:40
krystek: ups (x+1)
15 kwi 13:41
krystek: log{√5(x+1)−2=2 lub log√5(x+1)−2=−2 Pamiętaj o dziedzinie (D;x+1>0)
15 kwi 13:42
Katarina: |log
√5(x+1)−2| =2
log
√5(x+1)−2=2 i log
√5(x+1)−2=−2
log
√5(x+1)=0 log
√5(x+1)=−4
log
√5(x+1)=log
√5(
√50) log
√5(x+1)=log
√5(
√5−4)
| | 24 | |
x=0 liczy się tylko to x= − |
| |
| | 25 | |
Krystek czy robie prawidłowo?
15 kwi 13:56
Katarina: czekaj widzę bład :
15 kwi 13:56
Katarina: nie patrz na to

hehe
15 kwi 13:57
Katarina: log√5(x+1)−2 = −2
log√5(x+1) = 0
log√5(x+1) =log√5(√50)
x+1=1
x=0
log√5(x+1)−2 = 2
log√5(x+1) = 4
log√5(x+1) =log√5(√54)
x+1=25
x=24
15 kwi 14:01
krystek: Popraw błedy i będzi ok prxenosząc nie zmieniłaś znaków
15 kwi 14:01
Katarina: dzięki za pomoc jak mozesz zerknij jeszcze raz
15 kwi 14:02
Katarina: dzięki kolego
15 kwi 14:02
krystek: i dodać ,że x1i x2 ∊D
15 kwi 14:03
krystek: Koleżanką jestem.
15 kwi 14:03
Katarina: sugerowałam się nickiem

ok dziękuję
15 kwi 14:04
15 kwi 14:05
Katarina: nie dziękuje
15 kwi 14:08