trygonometria kiełbasa
Alois~: Rozwiąż równanie :
1
| cosx | | 1−sinx | |
| + |
| = 4 |
| 1−sinx | | cosx | |
doszłam do takiego czegoś :
| 2sinx(1−sinx) | |
| = 2tgx |
| cosx(1−sinx) | |
2tgx=4 ..
tgx=2

_________________________________________________________
2
2(sinx+cosx)=tgx+1
tu z kolei coś mi chyba nie wychodzi
| 2sinxcosx+cosx−sinx | |
| =0 |
| cosx | |
__________________________________________________________
3
2sinx +
√3 tgx =0
15 kwi 12:25
aniabb: 1.
cosx=1/2
x=±π/3 +2kπ
15 kwi 12:35
aniabb: 2.
2(sinx+cosx)=tgx+1 /*cosx
2cos(sinx+cosx)=sinx+cosx
(2cosx−1)(sinx+cosx) = 0
(2cosx−1)= 0 lub (sinx+cosx)=0
cosx=1/2 lub tgx=−1
15 kwi 12:37
aniabb: 3.
2sinx +√3 tgx =0 /*cosx
2sinxcosx +√3 sinx =0
2sinx(cosx+√3/2)=0
sinx=0 lub cosx=−√3/2
15 kwi 12:39
Aga1.: Witaj aniabb.
Prosiłaś o kontakt. Wysłałam wiadomość na e−maila, którego podałaś.
15 kwi 12:55
aniabb: dzięki idę na pocztę
15 kwi 13:07
Alois~: aniabb dzięki
| | sinx | |
nie wiem tylko jak w 1 doszłaś z |
| =2 do samego cosx...  bo liczylam |
| | cosx | |
identycznie, tak samo wychodzi (
tylko chyba zjadło Ci sin2 x tam na początku)
ale koncowka.. już nie
.. zaraz jeszcze przeanalizuje pozostałe
15 kwi 13:50
aniabb: zaczęłam od początku bo skopałeś
15 kwi 14:06
aniabb:
| cos2x+1−2sinx+sin2x | | 1+1−2sinx | |
| = |
| = |
| cosx(1−sinx) | | cosx(1−sinx) | |
15 kwi 14:08
Alois~: skopałam

? no jak to nie moze byc liczyłam 2 razy ! zaraz policze trzeci
15 kwi 14:09
Alois~: a faktycznie

pomyliłam znaki.. liczyłam z − teraz wszystko jasne w 1
15 kwi 14:11
aniabb: rozpisałam..porównaj
15 kwi 14:11
aniabb: cieszę się
15 kwi 14:12