wielomiany
jdkd: dla jakich wartosci parametru m rownannie x5 + (1+2m)x3 + (m2−1)x=0 ma trzy rozne pierwiastki
rzeczywiske? Liczba za litera to potega
15 kwi 09:06
jdkd: Blad, tma ma byc (1− 2m)
15 kwi 09:09
jdkd: Wykaz ze jezeli liczby rzeczywiste a i b sa rozwiazaniami rownania x3− px +2 =0 to liczba a*b
jest rozwiazaniem rownania x3+px2 −4= 0
15 kwi 09:17
krystek: x(x4+(1+2m)x2+(m2−1)=0 masz już jeden pierwiastek x=0 potrzeba jeszce dwóch więc podstawiasz
x2=t i aby były jeszcze dwa pierwiastki to t1>0 a t2<0
Mamy warunki
1)Δ>0
2)t1*t2<0
15 kwi 09:31