trapez
Karlo:

jak ktoś masz jeszcze siłe spojrzec, to może choc wskazówkę

Dany jest trapez o podstawach a i b opisany na okręgu o promieniu c. Udowodnij, że 4c
2≤ab.
15 kwi 02:44
Basia:

moim zdaniem jest odwrotnie
tr.SAB ~ tr. DCS
(to musisz uzasadnić)
xy = c
2
analogicznie
x
1y
1 = c
2
a*b = (x+x
1)(y+y
1) = xy + xy
1+x
1y + x
1y
1
a musi być x
1≤x i y
1≤y (lub na odwrót, ale wtedy dowodzisz tak samo)
i są to liczby dodatnie; stąd
xy
1≤ xy i x
1y ≤xy
czyli
ab ≤ xy+xy + xy + x
1y
1 = 4c
2
15 kwi 03:21
Basia:
ale z drugiej strony
x1 ≤ x ⇒ x1*y1 ≤ x*y1
y1 ≤ y ⇒ x1*y1 ≤ x1*y
i mamy
a*b ≥ xy + x1y1+x1y1+x1y1 = 4c2
stąd wniosek, że
a*b = 4c2
15 kwi 03:25
Karlo: nie widzę tego podobieństwa
15 kwi 13:48
Karlo: juz widze
15 kwi 14:12
Karlo: hehe fajnie że je zrobiłem kiedyś
10 maj 14:04
Dominik: 
. tylko ze trzeba bylo udowodnic, ze jest dokladnie 4c
2 = ab
10 maj 14:14
Karlo: ale jak spojrzalem na zadanko to prawie odrazu wykrylem to podobieństwo

, także dalej już
poszło i wykazałem co trzeba
10 maj 14:15