log
Karlo: logx8 − log4x8 = log2x16 − jaki tu wzór?
15 kwi 01:45
Karlo: zmiana podataw?
15 kwi 01:45
Karlo: podstaw?
15 kwi 01:45
Basia: tak

x>0 i x≠1
i zamieniłabym na log
2
15 kwi 01:52
rex: Od razu wzór? A gdzie własny rozum?
15 kwi 01:57
Basia:
| log28 | | log28 | | log216 | |
| − |
| = |
| |
| log2x | | log24x | | log22x | |
| 3 | | 3 | | 4 | |
| − |
| = |
| |
| log2x | | log24+log2x | | log22+log2x | |
| 3 | | 3 | | 4 | |
| − |
| = |
| |
| log2x | | 2+log2x | | 1+log2x | |
t = log
2x
| 3(2+t) − 3t | | 4 | |
| = |
| |
| t(2+t) | | 1+t | |
6(1+t) = 4t(2+t)
dalej łatwo
15 kwi 02:01
Karlo: hehe szczegółowa rozpiska, wszystko jasne
15 kwi 02:03
Basia: napisałam za słabe założenia: x>0 i x≠1 i 2x≠1 i 4x≠1
czyli: x>0 i x≠1 i x≠12 i x≠14
i trzeba o nich pamiętać
15 kwi 02:08
Karlo: a no racja, dzięki za uwagę
15 kwi 02:10