prostsza postac silnia
mm: Sprowadź do prostszej postaci wyrażenie
a)
(n+2)!n!
b)
n!+(n+1)!(n−1)!
c) (2n)! + (2n−1)! + (2n−2)!
prosilbym o pomoc
15 kwi 01:39
Basia:
(a)
(n+2)! = 1*2*............*n*(n+1)*(n+2)
n! = 1*2*................*n
to co się skróci ?
(b)
n! = (n−1)!*n
(n+1)! = (n−1)!*n(n+1)
wyłącz (n−1)! przed nawias, skróć i wykonaj działania
(c)
= (2n−2)!(2n−1)*2n + (2n−2)!(2n−1) + (2n−2)! =
(2n−2)!*[ (2n−1)*2n + 2n−1+1 ] = ....................
wykonaj działania w nawiasie
15 kwi 01:56
mm: Dziekuje Basiu.
Troszke sie pospieszylem z wrzuceniem tego zadania bo zrobilem je bez zadnego problemu no i
calkowicie samochodzielnie
15 kwi 03:44
Basia:
15 kwi 03:52