dla jakich wart parametru funkcje są prostopadłe
Aet: dla jakich wart. prametru m wykresy funcki f(x)=(m+2)x−5 oraz g(x)=−(m−2)x+3 są prostopadłe?
15 kwi 00:06
Basia:
(m+2)*[−(m−2)] = −1
15 kwi 00:13
pigor: ..., otóż proste f ⊥ g ⇔
(m+2)*[−(m−2)]= −1 ⇔ −(m+2)(m−2)= −1 ⇔ m
2−4= −1 ⇔
⇔ m
2=3 ⇔ |m|=
√3 ⇔
m= ±√3 ⇔
m∊{−√3, √3} . ...
15 kwi 00:19
Basia: zjadłeś pigor minus
......... ⇔ −(m2−4) = −1 ⇔ m2−4 = 1 ⇔ m2−5=0 ⇔ (m−√5)(m+√5)=0 ⇔ m= −√5 lum m=√5
15 kwi 00:27
pigor: ..., tak, dzięki i przepraszam za zamieszanie .
15 kwi 00:30
Eta:

dla
pigora by nie
zjadał minusów
15 kwi 00:30
pigor: ..., dziękuję i obiecuje poprawę ...
15 kwi 00:39