nierówność wielomianowa
kropa: x3−x2−14x+24<0
14 kwi 23:45
kylo1303: Rozłóż na czynniki i np. narysuj "wężyka"
(x−3)(x−2)(x+4)<0
14 kwi 23:48
pigor: ..., np. tak : W(2)=0 , to grupując "pod (x−2)" mamy nierówności
równoważne :
x3−x2−14x+24< 0 ⇔ x
3−2x
2+x
2−2x−12x+24< 0 ⇔ x
2(x−2)+x(x−2)−12(x−2)<0 ⇔
⇔ (x−2)(x
2+x−12)< 0 ⇔ (x−2)(x
2+4x−3x−12)< 0 ⇔ (x−2)[x(x+4)−3(x+4)]< 0 ⇔
⇔ (x−2)(x+4)(x−3)< 0 ⇔
x<−4 lub
2< x< 3 ⇔
x∊(−∞;−4) U (2;3) . ...
14 kwi 23:57
kropa: wybaczcie, ale nie rozumiem, jak mam z tego rozłozyc na czynniki? i skad mi sie bierze ta 2

?
15 kwi 00:05
Basia:
z dzielników wyrazu wolnego i tw,Bezout
pierwiastek wymierny (jeżeli istnieje) = ± (1, 2, 3, 4, 6, 12, 24)
szukasz i stwierdzasz, że
23−22−14*2+24 = 8−4−28+24 = 0
czyli 2 jest pierwiastkiem wielomianu czyli wielomian musi być podzielny przez x−2
dzielisz tradycyjnie, albo schematem Hornera i dostajesz wynik
x2 +x − 8
czyli x3−x2−14x+24 = (x−2)(x2+x−8)
dalej Δ, pierwiastki i postać iloczynowa trójmianu
15 kwi 01:38