Dla jakich wart. parametru k wykresy są równoległe
Aet: Dla jakich wartości parametru k wykresy funkcji f(x)=1+3k2x+4 oraz g(x)=−11−3kx+3 są
równoległe
14 kwi 23:43
kylo1303: równoległe będą wtedy gdy ich współczynniki kierunkowe będą sobie równe.
f(x)=a1x+b g(x)=a2x+c są równoległe gdy a1=a2
14 kwi 23:46
Basia:
dla tych k, które spełniają równanie
mnożymy przez 2(1−3k)
(1+3k)(1−3k) = −2
1 − 9k
2 +2 = 0
3 − 9k
2 = 0
dokończ, pamiętaj o założeniu
14 kwi 23:47
Aet: to są na razie założenia. ale co z tym zrobić
14 kwi 23:49
Aet: basia dzięki
14 kwi 23:49
Aet: czyli k=√33 lub k=−√33
14 kwi 23:59
Basia:
15 kwi 00:02