Układ równań
Pawel: Rozwiąż układ równań i podaj jego interpretację graficzną:
{ 3x+y=2
{ x−2y=3
14 kwi 23:08
use: sprowadzasz do igreka {y} czyli;
{y=−3x+2
teraz narysuj te dwie proste i masz interpretacje graficzną (jak sie przetna to miejsce
przeciecie jes rozwiazaniem , jak sie nałożą na siebie to jest nieskonczenie wiele rozwiązan a
jak są równoległe i oddalone od siebie czyli nie nakłądają się na siebie to brak rozwiązań )
14 kwi 23:13
Pawel: Dziękuję.
14 kwi 23:15
Pawel: a jak to mam sobie z tego narysować, na układzie ?
14 kwi 23:16
14 kwi 23:17
use: jasne że na układzie współrzędnych
14 kwi 23:18
Pawel: zbyt pomocne to to nie jest
14 kwi 23:18
Pawel: jestem za głupi na to, ok na układzie. Ale jak to przenieść?
14 kwi 23:20
Mila:

(1) 3x+y=2
x−2y=3
Metoda algebraiczna
3x+y=2 /*2
x−2y=3
6x+2y=4
x−2y=3 dodaję stronami
7x=7⇔x=1
podstawiam do (1) równania :3*1+y=2⇔y=−1
X=1
y=−1
Metoda graficzna
3x+y=2 /−3x
x−2y=3 /−x
y=−3x+2 punkty wykresu (0,2)(1,−1)
−2y=−x+3 /:(−2)⇔
| | 1 | | 3 | |
y= |
| x− |
| punkty wykresu : (1,−1)(3,0) |
| | 2 | | 2 | |
Współrzędne punktu przecięcia spełniają jednocześnie obydwa równania.
15 kwi 00:07