geometria analityczna
luzia:

Przekątne deltoidu ABCD przecinają się w punkcie S, który znajduje się w III ćwiartce układu
współrzędnych. Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie BCD, jeżeli okręgi opisane na
trójkątach BCS (zielony) i BSA (czarny) mają odpowiednio równania x
2 + y
2 + 16x + 12 = 0
i x
2+y
2−20=0
Wiem że:
śr okręgu BCS (−8,0) r=
√52
śr okręgu BSA (0,0) r=
√20
potem podstawiając 1 równanie okręgu do 2 obliczyłam miejsca przecięcia
B=(−2,4) S=(−2,−4)
chciałam coś z równań prostych bo równanie szukanego okręgu to miejsce przecięcia się
symetralnych trójkąta BCD
pr SC y=−4
ale i tak nie wiem co dalej