obliczanie logarytmów
potęgisąprzerażające: oblicz x
log3x= 2+2log32
wszystkie trójki w tym działaniu, to podstawa logarytmu (nie wiem jak zrobić indeks dolny)
myślałam, że
log3x = 2 +3
czyli x = 5 ale w odpowiedziach pisze, że powinno wyjść 36
jak to rozwiązać?
14 kwi 22:58
use: wiec;
log3(x)=2+2log3(2) ⇒
log3(x)=2log3(3)+log3(4)⇒
log3(x)=log3(9)+log3(4)
⇒log3(x)=log3(36)
14 kwi 23:02
use: funkcja logarytmiczna jest monotoniczna i różnowartościowa zatem nie mamy dwóch liczb x dla
których logarytmy byłyby równe czyli odpowiedz to 36 ( dodawanie logarytmów o tych samych
podstawach to mnożenie liczb logarytmowanych czyli tych w nawiasach czyli w tym przykładzie
4*6=36)
14 kwi 23:04
use: 4*9=36 >> mała pomyłka
14 kwi 23:05
Amaz:
log3x − log322 = 2
log3x − log34 = 2
log3x4 = 2 ⇔ x4 = 9 ⇒ x=36
14 kwi 23:07
potęgisąprzerażające: ahaaaaaaaa, rzeczywiście rozpisywałam tak w poprzednim zadaniu.
wielkie dzięki za tak szybką i wyczerpującą odpowiedź! *chciałabym też tak umieć xD*
14 kwi 23:15