wyznaczyć liczby całkowite spełniające równanie
ewu: znajdź wszystkie liczby całkowite x, dla których x4 + 1 jest podzielna przez liczbę x+1
14 kwi 22:01
jikA:
x
4 + 1 = x
4 − 2x
2 + 1 + 2x
2 = (x
2 − 1)
2 + 2x
2 = (x − 1)
2(x + 1)
2 + 2x
2 − 2 + 2 =
(x − 1)
2(x + 1)
2 + 2(x − 1)(x + 1) + 2
| (x − 1)2(x + 1)2 + 2(x − 1)(x + 1) + 2 | |
| = |
| x + 1 | |
| | 2 | |
(x − 1)2(x + 1) + 2(x − 1) + |
| |
| | x + 1 | |
x + 1 = ±2 ∨ x + 1 ± 1
x = 1 ∨ x = −3 ∨ x = −2 ∨ x = 0.
14 kwi 22:19
imat: ewentualnie, żeby ograniczyć ilość "dziwnych" przekształceń wystarczy podzielić pisemnie
wielomiany lub zastosować schemat Hornera i skupić się na reszcie. Chyba, że to zadanie
konkursowe z gimnazjum...
14 kwi 22:27
Eta:
| | 2 | |
(x4+1) : (x+1)= x3−x2+x−1 + |
| |
| | x+1 | |
x+1=2 v x+1= −2 v x+1=1 v x+1= −1
x=1 v x=−3 v x=0 v x= −2
14 kwi 22:32
jikA:
Lubię robić przekształcenia i nie są one dziwne oczywiście można dzielić jak pokazała
to
Eta.
14 kwi 22:36
Eta:
14 kwi 22:39