Okrąg w układzie współrzędnych
Monika: Dla jakich wartości parametrów A, B i C równanie x2+y2+Ax+By+C=0 przedstawia okrąg?
14 kwi 21:45
krystek: z postaci kanonicznej (x−a)2+(y−b)2=r2 mamy x2+y2−2ax−2by+a2+b2−r2=0 pomyśl
14 kwi 21:54
Monika: A= −2a
B= −2b
C= a2+b2−r2
nie no, nie wiem jak to zrobić
14 kwi 22:00
krystek: ok i teraz jeżeli a2+b2−r2=C to r=√a2+b2−C ⇒a2+b2−C>0 (masz warunek)
14 kwi 22:04
Monika: okk, wychodzi ostatecznie A2+B2=4C?
14 kwi 22:11
Monika: to znaczy nie = tylko >
14 kwi 22:20