uih
madziak: pan nowak spłacił dług w wysokosci 5640 w 12 ratach z których każda była mniejsza od
poprzedniej o 60 zł. ile wynosiła pierwsza rata?
14 kwi 21:43
krystek: S12=5640 r=−60 wylicz a1
14 kwi 21:51
Paweł Korek: jest to ciąg arytmetyczny an=a1 +(n−1)r
jest 12 rat czyli n=12
każda z nich jest mniejsza od poprzedniej o 60 an+1 − an = −60 r=[−60]
liczymy sumę n−początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego :
Sn = [a1 + an]/2*n
czyli :
5640 = [a1 + an]*6 / dzielimy wszystko przez 6
940 = a1 + a1 + 11r
940 = 2a1 −660
1600 = 2a1
a1 = 800
ODP. Pierwsza rata wynosiła 800 złotych.
14 kwi 22:00