matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Ewelina:
x−1
Witam! Mam problem z obliczeniem całki ∫
dx. Proszę o pomoc.
√
x
−1
14 kwi 21:41
Basia:
x = t
2
dx = 2tdt
t
2
−1
t(t−1)(t+1)
= ∫
*2t dt = 2∫
dt = 2∫t(t+1) dt = 2∫(t
2
− t) dt
t−1
t−1
14 kwi 21:46
Ewelina:
Bardzo dziękuję za pomoc, teraz wszystko wychodzi tak jak miało
15 kwi 09:39