matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sssss
madziak:
pan nowak spłacił dług w wysokosci 5640 w 12 ratach z których każda była mniejsza od poprzedniej o 60 zł. ile wynosiła pierwsza rata? łopatologicznie bardzo prosze
14 kwi 21:36
Basia:
masz ciąg arytmetyczny z różnicą r= −60 S
12
= 5640
a
1
+a
12
S
12
=
*12 = 6(a
1
+a
12
) = 6(a
1
+a
1
+11r) = 6(2a
1
+11*(−60)) = 6540
2
6(2a
1
−660) = 6540 /:6 2a
1
− 660 = 1090 dokończ
15 kwi 00:36