niewiadoma
Karlo: Skomplikowane a proste
1 + a + a2 + a3 + .... ax = (1+a)(1+a2)(1+a4)(1+a8)(1+a16) − Wyznacz x
14 kwi 21:15
Basia:
x jest najwyższą możliwą potęgą czyli
| | 1+16 | |
x = 1+2+...+16 = |
| *16 |
| | 2 | |
14 kwi 21:18
Karlo: a nie 31.?
14 kwi 21:35
jikA:
Ja bym tak to zrobił obustronnie mnożysz przez (a − 1) oczywiście a ≠ 1 i masz
(a − 1)(ax + ... + a3 + a2 + a + 1) = (a − 1)(a + 1)(a2 + 1)(a4 + 1)(a8 + 1)(a16 + 1)
ax − 1 = a32 − 1
ax = a32 ⇒ x = 32.
14 kwi 21:36
jikA:
Racja będzie tak
ax + 1 − 1 = a32 − 1
ax + 1 = a32
x + 1 = 32
x = 31.
14 kwi 21:38
Eta:
14 kwi 21:39
Karlo: teraz ok, dzięki,
14 kwi 21:42
Basia: aj.............................
przeczytałam to sobie nie wiadomo dlaczego tak
(a+1)(a2+1)...................(a16+1)
a to jest (a+1)(a2+1)(a4+1)(a8+1)(a16+1) i nic więcej
x=1+2+4+8+16 = 31
bez mnożenia i przekształcania spokojnie można się obejść
14 kwi 21:43