matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciągu
Michał:
Obliczyć granicę ciągu przy n → do nieskończoności. Każda pomoc mile widziana
n
√
n
2
1)
1
2+
n
n
1/n
2
2)
1
2+
n
2
n
3.) (
)
n
*2
n+1
n!
4)
n
n
14 kwi 20:50
Michał:
hop do góry
14 kwi 21:25
Michał:
Pomoże ktoś ?
14 kwi 22:12
Basia:
(1) wiesz czemu = lim
n→+
∞
n
√
n
? no to zapisz licznik w postaci (
n
√
n
)
2
(2) n
1/n
2
= (n
2
)
1/(2n
2
)
zrób podstawienie m = n
2
m→+
∞
(m
1/m
)
1/2
i masz lim
m→+
∞
=
2+
1
m
(pm{m})
1/2
1
lim
m→+
∞
=
2+
1
m
2
(3)
n+1−1
= (
)
2n
= (1−
1
n+1
)
2n+2−2
=
n+1
1
[(1−
1
n+1
)
n+1
]
2
*(1−
1
n
)
−2
→ e
−2
*1 =
e
2
(4) z tw. o trzech ciągach
1
n!
n
n
≤
≤
= 1
n
n
n
n
n
n
14 kwi 22:28