funkcja
Michelle: Dane są funkcje liniowe f(x)=(a−2)x+2 oraz g(x)=2x+(a−2).
a)wyznacz wartość parametru a, dla której funkcje f i g maja wspólne miejsce zerowe, a funkcja
f jest malejąca.
czy ktoś wie jak to zrobić

oczywiście wiem co to miejsce zerowe xD
14 kwi 20:41
Michelle:
14 kwi 20:47
Michelle: czy ktoś mógłby mi pomóc ?
14 kwi 21:05
Tomek: to powiem ci ze szał ze wiesz co to miejsce zerowe....
f− malejąca a więc
a−2<0
a<2
f(x):
0=(a−2)x+2
g(x):
0=2x+(a−2)
x(g)=x(f) => −a
2+4a=0 => a=0 lub a=4− sprzeczność
a=0
14 kwi 21:08
jikA:
Jak wygląda miejsce zerowe dla funkcji f(x)?
14 kwi 21:09
Michelle: f(x)=(a−2)x+2
f(0)=2
to jest miejsce zerowe
Tomek

napisałam tak żeby nie wyszło ze nie wiem co to jest miejsce zerowe
14 kwi 21:15
krystek: f(x)=0 tak zapisujemy m zerowe.
f(0) =2 to znaczy ,że dla x=0 wartość funkcji wynosi 2
14 kwi 21:20
Tomek: no i z tego co widze to nie wiesz...
bo to co napisałeś to wcale nie jest miejsce zerowe tylko punkt przecięcia z osią OY

miejsce zerowe to punkt przeciecia z osią OX

( tyle ze bez współrzędnej y)
14 kwi 21:21
14 kwi 21:27
Michelle: dzięki chłopaki za radę
14 kwi 21:29