Tomek: założenie sin
2α−sinα≥0
czyli
D∊<0, π>
podnosimy do kwadratu:
sin
2x−sinx≥cos
2x
za cos
2=1−sin
2x
2sin
2x−sin
2x−1≥0
lub
| | 7π | | 11π | |
x∊<0, |
| >∪< |
| , 2π> |
| | 6 | | 6 | |
biorąc pod uwagę dziedzinę:
x∊<0, π>
powinno być dobrze jeśli jest jakiś błąd to przepraszam...
Basia:
sin
2x−sinx ≥0
sinx(sinx−1)≥0
sinx∊<−1;0>∪{1}
x∊{
π2}∪<π;2π>
dla x=
π2 masz
√1−1 ≥ 0 prawda
dla x=π masz
√0−0≥−1 prawda
dla x∊(π;
3π2) cosx < 0 więc
√sin2x−six jako liczba nieujemna jest od cosinusa większy
a dla x∊<
3π2;2π> obie strony są nieujemne więc możesz podnieść obustronnie do ()
2
i masz
sin
2x−sinx ≥ cos
2x
sin
2x − sinx ≥ 1−sin
2x
2sin
2x − sinx − 1 ≥ 0
t = sinx
2t
2 − t − 1 ≥ 0
Δ = 1+8 = 9
t ∊ (−
∞; −
12>∪<1;+
∞)
sinx ≤ −
12 lub sinx = 1
x∊<
3π2;
11π6> lub w tym przedziale niemożliwe
ostatecznie masz:
x ∊ {
π2}∪<π;
11π6>
sprawdzaj, bo mogłam się pomylić