| 2tgα | 1 | |||
tg2α = | = | |||
| 1−tg2α | 3 |
| 6−2√10 | ||
tgα = | = 3−√10 | |
| 2 |
| sinα | |
= 3−√10 | |
| cosα |
| 1 | 20+6√10 | 20+6√10 | ||||
cos2α = | = | = | = | |||
| 10−6√10 | 400 − 36*10 | 40 |
| 10+3√10 | |
| 20 |
| 10+3√10 | ||
cosα = −√ | ||
| 20 |
| 10+3√10 | 10+3√10 | |||
sinα = (3−√10)*(−√ | ) = (√10−3)*√ | |||
| 20 | 20 |
b) α€(90o, 180o) to sinα>0 , cosα<0 , tgα<0 , ctgα<0
| 12 | 12 | 5 | ||||
cosα= − | , tgα= − | , ctgα= − | ||||
| 13 | 5 | 12 |
| 2 | ||
..., Udowodnij tożsamość trygonometryczną a) tg 2α= | . | |
| ctg−tgα |
| sin2α | 2sinαcosα | |||
L= tg2α= | = | = | ||
| cos2α | cos2α−sin2α |
| 2sinαcosα | 2 | ||||||||||||||||||
= | = | = P . ... ![]() | |||||||||||||||||
| ctgα−tgα |
| 2tgα | ||
L=tg2α= | ||
| 1−tg2α |
| 2 | 2tgα | |||||||||
P= | = | =P | ||||||||
| 1−tg2α |
| sin2α | 2sinαcosα | |||
tg2α= | = | = | ||
| cos2α | cos2α−sin2α |
| 2tgα | |||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||
| 1−tg2α |