Obliczanie a nie zgadywanie - Pierwiastki
Adam: Witam!
Niedługo matura, obecnie obliczam sobie ciągi geometryczne i nie wiem jak poradzić sobie z
końcowym obliczeniem q. Chodzi o to że q często wychodzi w potędze i trzeba spierwiastkować
obie strony równania
np.
q2=9 / √
q=√9
q=3
Ten przykład był akurat łatwy. Nie jest szczególnie trudne zgadnąć jaki będzie wynik √9 ale
co w przypadku gdy:
a) q5=243
b) q4=6561
Skąd mam wiedzieć że w przykładzie a) wynikiem będzie 3 a w b) wynik będzie równy 9?
Na maturze będę posiadał najprostszy z możliwych kalkulatorów i w razie czego będę zdany
wyłącznie na siebie. Jak sobie z tym poradzić? Bardzo proszę o odpowiedź bądź link do tematu w
którym zostało to opisane, sam niestety nie znalazłem tego w wyszukiwarce.
Pozdrawiam.
14 kwi 20:29
walę Niemca w kask: w tym łatwym przykładzie q może być tez −3
14 kwi 20:30
krystek: q2=9 ⇒q=−3 lubq=3
14 kwi 20:30
krystek: 243=9*27=9*3*9=
q5=35 i juz masz
14 kwi 20:32
Adam: Z rozpędu i bez rozczulania się nad tym prostym przykładem zapomniałem dodać że faktycznie do
q
2=9 będą pasowały dwie liczby, 3 oraz −3. Bardziej mnie interesuje skąd wziąć wynik dla
przykładów a) oraz b)
14 kwi 20:34
Adam:
9*27=243 to też zgadywanie. Nie ma jakiejś metody typu:
Ile 5 jest w 15? Obliczenie: 15:5=3
Tak samo ile wynosi 5√243 ? Obliczenie: > jakiś sposób? <
Wiem, że jest jakieś dzielenie przez kreskę, nie pamiętam dokładnie o co w tym chodziło,
pomogłoby to wogóle w jakiś sposób w takim przypadku?
14 kwi 20:42
14 kwi 20:47
Adam:
W takim razie skąd wiedziałeś, że akurat te dwie liczby po przemnożeniu dadzą wynik 243? Boja
np. nie mam pojęcia jakie liczby pomnożone przez siebie dadzą wynik 6561
14 kwi 20:53
krystek:
243I3
81I3
27I3
9I3
3I3
1 szkoła podstawowa i gimnazjum
14 kwi 20:58
jikA:
6561|3
2187|3
729|3
243|3
81|3
27|3
9|3
3|3
3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 = 38
14 kwi 21:03
Adam:
Nie ukrywając nie mam problemów z ciągami, wielomianami, funkcjami itd. za to zdarza się, że
zaginają mnie rzeczy właśnie z poziomu szkoły podstawowej, które są wymagane przy obliczeniach

Jeżeli dobrze rozumiem zamieniam 3
8 na 9
4 wtedy:
q
4=9
4 /
4√
q=9
Bardzo dziękuje za pomoc, szczególnie Tobie krystek.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
14 kwi 21:23
krystek: ale q=9 lub q=−9
14 kwi 21:26
Adam:
Oczywiście masz rację, widać to już na początku biorąc pod uwagę parzystą potęgę.
14 kwi 21:36