ciągi
Zosia : mam kłopot z takim zadaniem : dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= −3n2+4n+7 oraz bn= |an|.
Zbadaj monotoniczność każdego z tych ciągów. ... rozkładam ręce nie wiem jak to zrobić, blagam
pomocy!
14 kwi 20:00
Basia:

czerwone kropki to wyrazy ciągu a
n
niebieskie kropki to wyrazy ciągu b
n
14 kwi 20:07
Basia: to, że an jest malejący można pokazać algebraicznie
do wykazania, że bn nie jest monotoniczny wystarczy policzenie b2,b3 i b4
14 kwi 20:09
Zosia : Basiu dalej tego nie rozumiem, jak wykonałaś ten wykres, podstawiłaś po prostu do wzoru po
kolei n=1 n=2 n=3 ... ? nie da sie tego zrobić nie− algebraicznie ?
14 kwi 20:20