qwq
wibiii: Dany jest rosnacy ciag geometryczny (a
n). Wiedzac ze suma dwudziestu poczatkowych wyrazow
caigu (a
n) jest rowna 124, a suma dwudziestu poczatkowych wyrazow ciagu (b
n) jest rowna 31,
oblicz iloczyn dwudziestu poczatkowych wyrazow ciagu (a
n)
W podpowiedziach mam cos takeigo :
czy ktos moze mi rozszyfrowac ten zapis, co z czego i do czego?
14 kwi 19:57
Basia: a co to jest ciąg bn ? napisz dokładnie treść zadania
14 kwi 20:01
wibiii:
14 kwi 20:02
14 kwi 20:02
wibiii: = powinno byc
14 kwi 20:02
wibiii: albo po prostu prosze o wytlumaczenie jak to zrobic bo nie wiem:(
14 kwi 20:05
Basia:
najpierw pokazujemy, że to też jest ciąg geometryczny
| 1 | | an | | an | | an | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| an+1 | | 1 | | an+1 | | an*q | | q | |
| | 1 | | 1 | |
czyli bn jest ciągiem geometrycznym i b1 = |
| i qb = |
| |
| | a1 | | q | |
stąd mamy
i n=20
przekształcamy (2)
| 1 | | qn−1 | | q | |
| * |
| * |
| = 131 |
| a1 | | qn | | q−1 | |
| 1 | | qn−1 | | q | |
| * |
| * |
| = 131 |
| a1 | | q−1 | | qn | |
| 1 | | qn−1 | |
| * |
| = 131 |
| a1*qn−1 | | q−1 | |
124 = 131a
12*q
n−1
| 124 | |
| = a1*q*a1*q18 = a2*a19 |
| 131 | |
| 124 | |
| = a1*q2*a1*q17 = a3*a18 |
| 131 | |
.............................
| 124 | |
| = a1*q9*a1*q10 = a10*a11 |
| 131 | |
a
1*a
2*.....*a
20 =
| | 124 | |
(a1*a20)(a2*a19).....(a10*a11) = ( |
| )10 |
| | 131 | |
14 kwi 20:36
wibiii: Basia bardzo dziekuje, domyslam sie jak sie napracowalas aby tak ladnie to zapisac jeszcze raz
dziekuje o to mi chodzilo
14 kwi 21:08