Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji:
Studencik1993: f(x)= 2x − 3(
3√x2) Mi nie wyszły extrema
14 kwi 19:55
Basia:
f(x) = 2x − 3x
2/3
| | 1 | |
f'(x) = 2 − 3*23*x−1/3 = 2−2x−1/3 = 2(1−x−1/3) = 2(1− |
| ) |
| | 3√x | |
teraz walcz dalej
14 kwi 19:58
jikA:
Pokaż jak liczysz.
14 kwi 19:58
Studencik1993: No do tego też doszedłem

I potem to trzeba przyrównać do zera i nie wiem jak dalej:(
14 kwi 21:02
jikA:
Pokaż jak to robisz.
14 kwi 21:06
Studencik1993: Wymnażam przez 2 potem do wspólnego mianownika czyli 3√x takie coś przyrównuję do zera i
mnożę przez ten wspólny mianownik bo jest on dodatni więc moge sie go pozbyć i dochodzę do
czegoś takiego: 23√x − 2 = 0 no i teraz nie wiem ile x bedzie wynosic, chociaż zaraz! 1
tak?
14 kwi 21:22
Basia:
3√x − 1 = 0
3√x = 1
x = 1
| | 1 | | 1 | |
x∊(−∞;0) ⇒ 3√x<0 ⇒ |
| <0 ⇒ 1 − |
| >1>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗ |
| | 3√x | | 3√x | |
| | 1 | |
0<x<1 ⇒ 3√x<1 ⇒ |
| >1 ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f↘ |
| | 3√x | |
| | 1 | |
x>1 ⇒ 3√x>1 ⇒ |
| <1 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗ |
| | 3√x | |
w p−cie x=1 masz minimum
a co się dzieje w p−cie x=0 ?
pochodna tam nie istnieje, ale funkcja owszem więc jest tam maksimum
14 kwi 21:33
Studencik1993: czyli dobrze zrozumiałem że jest tylko minimum w jedynce Ponieważ dziedziną są R/{0}? Jeśli tak
to dziekuję bardzo za pomoc bo mam poprawkę egzaminu z matmy gdzie są właśnie pochodne granice
i całki i chciałbym cie spytać czy mogę liczyć na dalsza współprace i czy inne zadanka też tu
wrzucać czy zakładać inne tematy a mozę na priv? Pozdrawiam
14 kwi 21:57