funkcja tryg.
Ania: Może mnie ktoś nakierować jak narysować taki wykres funkcji..
| | √1−cos2x | |
f(x)= |
| ,gdzie |
| | cosx | |
| | 3 | | π | | π | | π | | π | | 3 | |
x∊(− |
| π;− |
| ) ∪(− |
| ; |
| )∪( |
| ; |
| π) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | |sinx| | |
wiem, że f(x)= |
| ⇒ |
| | cosx | |
| ⎧ | tgx, gdy sinx>0 | |
| ⎩ | −tg , gdy sinx<0 |
|
ale jak to narysować
14 kwi 19:49
Basia:
w przedziałach <2kπ; (2k+1)π> rysujesz y=tgx
w przedziałach ( (2k+1)π; (2k+2)π) rysujesz y = −tgx
14 kwi 19:52
Roso: rysujesz sobie tgx tam gdzie sinx jest > 0 czyli od <0; π> plus okresowość i −tgx dla sinx<0
czyli od (π;2π). A potem zaznacz sobie funkcje którą narysowałaś w tych przedziałach co są w
zadaniu podane.
14 kwi 19:56
Ania: okej dziękuję..
14 kwi 20:00