Planimetria
Licealista_Theosh: Planimetria
Nie korzystając z kalkulatora, sprawdź, czy boki trójkąta mogą mieć długości boków a,b,c.
| | 123 000 000 000 | |
a= |
|
|
| | 135 135 135 135 | |
| | 123 123 123 | |
b= |
|
|
| | 135 135 135 135 | |
| | 123 123 123 124 | |
c= |
|
|
| | 135 135 135 136 | |
Gdyby nie te czerwone cyfry to bym wiedział jak zrobić. Proszę o podpowiedź a nie gotowca.
14 kwi 19:47
Kostek: wiesz jaki jest warunek żeby musiał powstać trójkąt
14 kwi 19:52
Licealista_Theosh:
wiem. a+b>c ale są różne mianowniki. Jak mam to sprowadzić do jednego bez kalkulatora?
14 kwi 19:53
Kostek: b+c>a wykaż to i koniec zadania
14 kwi 19:54
Licealista_Theosh: Ale jak to sprowadzić do wspólnego mianownika.?
14 kwi 19:55
Kostek: a na pewno dobrze przepisałeś
14 kwi 19:56
Licealista_Theosh: Na 100%. Zanzaczyłem na czerwono cyfry przez które nie mogę tego zrobić.
14 kwi 19:58
Licealista_Theosh: ?
14 kwi 20:02
Licealista_Theosh: Kostek nie zostawiaj mnie samego z tym zadaniem.
14 kwi 20:10
Dominik: a + b > c
| 123 000 000 000 | | 123 123 123 | |
| + |
| > |
| 135 135 135 135 | | 135 135 135 135 | |
| | 123 123 123 124 | |
> |
| |
| | 135 135 135 136 | |
| 123 123 123 123 | | 123 123 123 124 | |
| − |
| > 0 |
| 135 135 135 135 | | 135 135 135 136 | |
U{123 123 123 123 * 135 135 135 136 − 123 123 123 124 * 135 135 135 135}{(135 135 135 135)(135
135 135 136)} > 0
nie wiem czemu nie chce mi ladnie wyswietlic ulamka. w kazdym razie mianownik na pewno jest
dodatni, wiec nalezy zajac sie licznikiem
123 123 123 123 * 135 135 135 136 − 123 123 123 124 * 135 135 135 135 > 0
123 123 123 123 * (135 135 135 135 + 1) − 123 123 123 124 * 135 135 135 135 > 0
135 135 135 135(123 123 123 123 − 123 123 123 124) + 123 123 123 123 > 0
−135 135 135 135 + 123 123 123 123 > 0
nie jest to prawda, zatem nie ma takiego trojkata
14 kwi 20:11
wielomian: myślę...
14 kwi 20:12
Kostek: o widzę,że Dominik już Ci pomógł więc nic tu po mnie
14 kwi 20:12
Mila: a+b=
| | 123123123123 | |
= |
| |
| | 135135135135 | |
| | 123123123123 | | 12012012012 | |
r=1− |
| = |
| tyle brakuje do jedynki |
| | 135135135135 | | 135135135135 | |
| | 123123123124 | |
c= |
| |
| | 135135135136 | |
| | 123123123124 | | 12012012012 | |
R=1− |
| = |
| tyle brakuje do jedynki |
| | 135135135136 | | 135135135136 | |
| 12012012012 | | 12012012012 | |
| > |
| |
| 135135135135 | | 135135135136 | |
r>R⇔a+b<c ( c jest większe bo mu mniej brakuje do jedynki)
14 kwi 21:09
kewezdiw: Tak mnie zastanowiło to zadanie i generalnie rozumiem to rozwiązanie.Tylko właściwie skąd od
razu wiemy, że to bok "c" jest najdłuższy?Bo ogólnie zawsze najpierw to musimy sprawdzić przy
sprawdzaniu czy trójkąt z podanych boków może istnieć. Wiem, że już sam ten powyższy sposób to
rozstrzyga bo jakby ten bok "c" nie był faktycznie najdłuższy to by nie wyszło nam, że suma
dwóch pozostałych jest mniejsza od niego. A tu właściwie w ciemno wybraliście ten bok "c"
jako najdłuższy.
23 wrz 09:38
Jack: w dowolnym trojkacie
a+b>c
a+c>b
b+c>a
nie musisz sprawdzac ktory bok jest najdluzszy.
23 wrz 09:59
an: popatrz na to tak
| | 123123123123+1 | |
c= |
| |
| | 135135135135+1 | |
....
23 wrz 15:12