podaj rozwiązanie równania
Hanna: podaj rozwiązanie równania 4(x +1) = 4(−x) +3
14 kwi 19:36
Hanna: 4x−1=4−x +3
14 kwi 19:41
Hanna: Ponawiam prośbę
15 kwi 14:46
pigor: ... np. tak : x∊R , a wtedy
4x+1= 4−x+3 /* 4
x ⇔ 4
2x+1= 4
0+3*4
x ⇔ 4(4
x)
2−3*4
x−1= 0 ⇔
⇔ 4(4
x)
2−4*4
x+4
x−1 =0 ⇔ 4*4
x(4
x−1)+1(4
x−1)= 0 ⇔ (4
x−1)(4*4
x+1)= 0 ⇔
⇔ 4
x−1=0 ⇔ 4
x=4
0 ⇔
x=0 − szukane rozwiązanie równania ...
15 kwi 14:59
pigor: ... , oczywiście "musiałem się domyślać" , że zamiast 4x−1 mało być 4x+1
15 kwi 15:05
Hanna: przepraszam i jesteś boski
16 kwi 15:46