Rozłóż na sumę ułamków prostych
mała_93:
14 kwi 19:35
mała_93: Proszę o pomoc w rozwiązaniu
14 kwi 19:40
jikA:
t
3 + 1 = (t + 1)(t
2 − t + 1)
| A | | B | | Ct + D | | Et + F | |
| + |
| 2 + |
| + |
| |
| t + 1 | | (t + 1) | | t2 − t + 1 | | (t2 − t + 1)2 | |
A(t + 1)(t
2 − t + 1)
2 + B(t
2 − t + 1)
2 +
(Ct + D)(t + 1)
2(t
2 − t + 1) + (Et + F)(t + 1)
2 = t
3
14 kwi 19:43
mała_93: | | 5 | |
czy możliwe że będą wychodziły ułamki typu |
| ... ? |
| | 185 | |
14 kwi 20:18
14 kwi 20:18
jikA:
Nie.
14 kwi 20:53
mała_93: to chyba źle coś robie...
14 kwi 21:20
jikA:
Ile Ci B wyszło?
14 kwi 21:31
mała_93: zaczęłam liczyć od początku jak mi te nierealne ułamki wychodzić zaczęły, zaraz obliczę i
napiszę
14 kwi 21:34
jikA:
B od razu można podać.
14 kwi 21:39
mała_93: równania jakie otrzymałam to:
A+C=0
−A+B+C+D=0
A−2B+D+E=1
A+3B+3C+2E+F=0
−A−2B+C+D+E+2F=0
A+B+D+F=0
masztak samo czy gdzieś mam błąd?
14 kwi 21:47
mała_93: to mam źle gdzies...
14 kwi 21:48
jikA:
Wstaw za t = −1 i zobacz co dostaniesz.
14 kwi 21:48
jikA:
Przed wymnożeniem tego wszystkiego.
14 kwi 21:49
mała_93: B=9 a inne muszę wyliczać z tego czy jest inny sposób... ?
14 kwi 21:51
mała_93: nie sory źle gadam!
14 kwi 21:51
14 kwi 21:52
mała_93: kurde −1/9
14 kwi 21:53
kapitalista:

14 kwi 21:54
jikA:
Zapewne ten rysunek przedstawia Twój iloraz inteligencji czyli dwa wielkie zera.
14 kwi 21:56
mała_93: reszte mam wymnazac co nie ?
14 kwi 21:57
jikA:
Możesz po wymnażać.
14 kwi 22:09
mała_93: a jakiś szybszy sposob jest ?
14 kwi 22:12
jikA:
Można by podstawiać za t małe liczby na przykład t = 0 i wtedy zrobić układ równań ale nie
wiem czy to jest szybszy.
14 kwi 22:21