ciagi
KOSTEK: Iloczyn drugiego i czwartego wyrazu ciagu geometrycznego o wyrazach dodatnich jest równy
9. Oblicz iloczyn pieciu poczatkowych kolejnych wyrazów tego ciagu.
14 kwi 19:31
KOSTEK: dzieki...
14 kwi 20:02
Eta:
a2*a4= a1*q*a1*q3= a12*q4= (a1*q2)2=9 ⇒ a1*q2=3 (bo wyrazy maja być dodatnie
a1*a2*a3*a4*a5= a15*q10= (a1*q2)5=.....
14 kwi 20:03
Licealista_Theosh: Eto pomożesz?
14 kwi 20:04
Kostek: Kostek jest tylko jeden
14 kwi 20:05
Licealista_Theosh: 
.
14 kwi 20:05
KOSTEK: tyle zrobilem sam tylko ze dalej sie gubie mogłby ktos pomoc?
14 kwi 20:18
Eta:
Skoro "tyle zrobiłeś sam" to:
to jeszcze
oblicz, też sam........... 3
5=.............
14 kwi 20:22
Lato:
a1, a2, a3, a4, a5
a32 = a2*a4 = 9, a3 = 3 a32 = a1*a5 = 9
a1*a2*a3*a4*a5 = 9*9*3
14 kwi 20:25
KOSTEK: oj sorki ja zrobilem jeden blad i u ciebie dokladnie nie spojrzalem a u ciebie bylo dobrze.. i
problem z glowy. Wielkie dzieki

juz mi to zadanie nerwa szarpalo a to po prostu wlasna
glupota
14 kwi 20:28