wielomian
w_kropce: | | 1 | |
Liczba −2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu w(x) = |
| *x3 + ax2 + bx + c, a punkt |
| | 2 | |
S(−1, y0) jest srodkiem symetrii wykresu w(x). Wyznaczyc a, b, c, y0 oraz trzeci pierwiastek.
Moje (częściowe) rozwiązanie:
− dzielac dwukrotnie wielomian przez (x + 2), otrzymuje uklad rownan:
4a − 2b + c = 4
−4a + b = −6
wyznaczam stad a i b:
b = c + 2
jesli S(−1, y0) jest srodkiem symetrii, to przesuwajac wykres o wektor [1, 0], powinienem
otrzymac zaleznosc:
w(x) = w(−x), stad ostateczne rownanie
| 1 | | 8 + c | | 1 | | 8 + c | |
| (x − 1)3 + |
| (x − 1)2 + (c + 2)(x − 1) + c = |
| (−x − 1)3 + |
| |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
*(−x − 1)
2 + (c + 2)(−x − 1) + c
i to by bylo na tyle z moich wypocin

nie wiem co zrobic dalej... wyznaczyc c (o ile w ogole
sie da) w zaleznosci od x? na pewno istnieje szybszy sposob rozwiazania tego zadania; nawet
nie wiem czy zalozenie z przesunieciem o wektor jest poprawne
z gory dziekuje za wszelka pomoc