wielomiany
Nika: Rożłóż wielomian na czynniki:
W(x) = 2x
3+7x
2+7x+2
Z góry dziękuję
14 kwi 19:20
Kostek: poszukaj pierwiastka i podziel ten wielomian
14 kwi 19:24
Nika: Chciałam to rozwiązać wyciągając wspólny czynnik poza nawias, ale ta 2 na końcu wszystko pusuje

Ze wzrou skróconego mnożenia też się chyba nie da

a inną metodą już nie umniem, wiem że
jest ich łącznie 3
14 kwi 19:30
Kostek: W(−2)=0 albo pisemnie albo schemat Hornra jak Ci wygodniej
14 kwi 19:34
Nika: podzieliłam ten wielomian przez (x+2) i wyszło mi 2x
2+3x+1

Czy to jest dobrze?
14 kwi 19:46
Kostek: jest ok
14 kwi 19:49
Nika: i to jest już koniec?
14 kwi 19:50
Kostek: (x+2)(2x
2+3x+1) w tym drugim nawiasie policz Δ teraz
14 kwi 19:51
jikA:
Kostek a nie lepiej pogrupować?
2x3 + 2 + 7x2 + 7x = 2(x + 1)(x2 − x + 1) + 7x(x + 1) = (x + 1)(2x2 + 5x + 2)
14 kwi 19:55
Nika: (x+2)(x+1)(x−1/2) ?
14 kwi 19:57
Kostek: można pogrupować ale ja osobiście wole podzielić
14 kwi 19:57
jikA:
Jak kto lubi jak kto woli.
14 kwi 20:00
Kostek: żeby w grupowaniu takiego wielomianu wpaść na Twój pomysł trzeba coś zauważyć, a jeśli ktoś
dopiero zaczyna swoją przygodę z wielomianami to lepsze według mnie jest dzielenie

ale to
moje zdanie
14 kwi 20:03