Prosta y=2x+3 jest symetralną odcinka AB. Oblicz współrzędne punktu A, jeśli B(5
BLS: Prosta y=2x+3 jest symetralną odcinka AB. Oblicz współrzędne punktu A, jeśli B(5,3).
Robię to w następujący sposób:
y=2x + 3, czyli −2x + y − 3=0. Z tego wynika, że wektor AB=[−2,1]. Jednocześnie wektor
AB=[5−m,3−k], gdzie A(m,k).
Proces myślowy jest dobry? Bo błędny wynik mi wychodzi, a błędu w obliczeniach nie znajduję.
Z góry dzięki za pomoc
14 kwi 19:05
Basia:
wektor [−2;1] jest prostopadły do symetralnej czyli równoległy do AB→
ale z tego nie wynika, że jest równy AB→
napisz równanie pr.AB (jest prostopadła do danej i przechodzi przez B)
znajdź ich punkt wspólny D
wtedy AD→ = DB→
14 kwi 19:11
BLS: Jak to nie wynika? Mogłabyś szerzej wyjaśnić dlaczego? Mam mętlik w głowie w tym momencie.
Podany sposób rozwiązania rozumiem. Dzięki.
14 kwi 19:18
Mila:

B(5,3).
k: y=2x+3
A jest symetryczny do B względem prostej k.
AB⊥k
y=−0,5x+5,5
Teraz szukaj punktu A.
Punkt P jest środkiem AB
14 kwi 19:25
BLS: Tak jak pisałem, potrafię rozwiązać to zadanie sposobami, które podajecie. Nie bardzo jednak
wiem, dlaczego wektor [−2,1] nie jest równy wektorowi AB.
14 kwi 19:28
Basia:

prosta x=0 jest symetralną każdego odcinka A(x,y) B(−x,y)
czy z tego wynika, że wektor [0,0] jest równy wektorowi AB
→ gdzie A(−1,0) B(1,0) ?
albo patrz na rysunek
niebieska prosta jest symetralną każdego z tych trzech odcinków (a można ich narysować
nieskończenie wiele różnych)
to czy
jeden wektor może być równy i AB
→ i CD
→ i EF
→ ?
u
→ jest do każdego z nich równoległy, ale może nie być równy żadnemu (z tych trzech)
14 kwi 19:44